اللهم صل علی محمد و آل محمد
تاریخ : ۱۳۹۵/۰۳/۱۲ - ۱۵:۲۳ ذخیره فایل ارسال به دوستان

آرسنیک در «آب» کرمان «هست، اما کم است!»

آب شهرهای سیرجان، رفسنجان و به طور کل شمال استان کرمان، آرسنیک دارند .

1464772384323_Untitled.png

این روزها مردم کرمان کلمه «آزبست» و «آرسنیک» در آب آشامیدنی و سرطان‌زایی این دو را زیاد می شنوند این در حالی است که معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان و شرکت آب منطقه ای استان کرمان بر سلامت کامل آب آشامیدنی استان تاکید دارند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه کویر در شبکه های انتقال آب جهت بهره برداری بهینه، لزوم استفاده از خطوط لوله آبرسان به عنوان جایگزین کانال‌های انتقال آب اجتناب ناپذیر است. در این راستا،

انتخاب نوع لوله و اتصالات با عملکرد مناسب و دوام طولانی از عوامل قابل ملاحظه هزینه های طرح می باشد. یکی از لوله هایی که کاربرد وسیعی در شبکه توزیع آب دارد و در برخی موارد برای خطوط انتقال آب نیز از آن استفاده می شود، لوله های آزبست سیمانی است.

آزبست دارای سابقه طولانی است که به دوران سنگ باز می گردد. نام آزبست از خاموشی ناپذیر و یا فساد ناپذیر بر گرفته شده است. استخراخ و بهره گیری وسیع این ماده اولین بار در کشورهای اروپایی از جمله ایتالیا و شوروی سابق صورت گرفته و با توجه به مشخصات فنی و اقتصادی خوب آزبست مقبولیت عام پیدا کرده و وارد صنایع کشورهای مختلف شده است.

در ایران نیز در سال ۱۳۳۶ اولین کارخانه تولید محصولات آزبست سیمان راه اندازی و در سال ۱۳۳۹ لوله های تولید شده به بازار عرضه شد و اولین سری لوله ها در استان فارس نصب و مورد بهره برداری قرار گرفت.

بررسی خوردگی شیمیایی لوله های آزبست

در صورتی که آب از نظر کلسیم فقیر باشد، کلسیم موجود در سیمان لوله وارد آب شده و به مرور علاوه بر آنکه مقاومت ساختمانی لوله کاهش می یابد مقدار آزبست موجود در آب افزایش پیدا می کند.

شهروندان کرمانی وقتی که آب را می جوشانند در ته ظرف ها(کتری، سماور و…) رسوبات آهکی( کربنات کلسیم) به وجود می آید؛ لذا به عقیده کارشناسان، وجود رسوبات آهک که از ترکیبات کلسیم است این نتیجه را به ما می دهد که آب کرمان فقر کلسیم ندارد که باعث خوردگی لوله های آزبست شود.

به اذعان مسوولان در اینکه آزبست یک ماده سرطان زاست شکی نیست اما در هیچ کجا عنوان نشده است که آزبست از طریق گوارش باعث سرطان می‌شود بلکه از طریق تنفس باعث سرطان می شود.

عضو شورای شهر کرمان: ممنوعیت ۴۰ ساله استفاده از آزبست هنوز در ایران اعمال نمی شود‍!

“کمال جوانمرد” عضو شورای شهر کرمان در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه کویر، در خصوص ادعای خود مبنی بر سرطان زا بودن آب کرمان و تکذیب این ادعا از طریق مسئولین، گفت: یک قرن است که از ماده آزبست به عنوان یک ماده سرطان زا یاد می شود، به طوریکه در جهان به عنوان قاتل خاموش از آن یاد می شود.

وی ادامه داد: در ایران، تقریبا چهار دهه اعلام شده که این ماده باید از دور خارج و ماده دیگر جایگزین آن شود که متاسفانه در چند سال اخیر استفاده از آن حتی به ۴ یا ۵ برابر رسیده است و تاکنون در بحث کاهش استفاده از لوله های آزبست تلاشی مشاهده نشده است.

نماینده مردم کرمان در شورای عالی استان ها با اشاره به چهار آیین نامه و مصوبه‌هایی مبنی بر ممنوعیت استفاده از آزبست، اظهار کرد: چند آیین نامه در این خصوص وجود دارد، نخست در سال ۱۳۷۹ شورای عالی حفاظت محیط زیست، استفاده از آزبست را ممنوع اعلام نمود، به طوری که طی هفت سال تمام کارخانه ها و صنایع، موادی جایگزین آزبست را برای خود در نظر گیرند، ضمن آنکه واردات آن نیز ممنوع گردد.

وی افزود: در سال ۱۳۹۰ از سوی هیات دولت وقت، مصوبه‌ای مبنی بر ممنوعیت استفاده از آزبست به عنوان ماده سرطان زا ابلاغ شد و در شهریورماه سال ۱۳۹۱ نیز واردات و استفاده صنایع از این ماده ممنوع اعلام شد ضمن آنکه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز ممنوعیت استفاده از آزبست را اعلام کرد.

جوانمرد با اشاره به ادعای برخی مبنی بر سرطان زا نبودن آزبست، تصریح کرد: کسی که بیان می کند آزبست سرطان زا نمی باشد، خلاف واقعیت صحبت می‌کند، و همه این اصل مسلم که آزبست سرطان زا استرا قبول دارند.

وی با طرح سوالی از «محمد طاهری» مدیرعامل آبفای کرمان، مبنی بر اینکه آیا لوله های کرمان آزبست است یا خیر؟ اذعان کرد: این سوال اصلی من است، طبق گفته مدیر عامل آبفای استان تا هشت سال پیش نزدیک به ۹۰ درصد لوله های استان آزبستی بودند اما به تدریج در حال جایگزینی این لوله ها هستیم و در حال حاضر حدود ۳۰ درصد لوله ها آزبستی هستند.

نماینده مردم کرمان در شورای عالی استان ها ادامه داد: اگر خوشبینانه نگاه کنیم، ۳۰ درصد لوله های استان کرمان آزبست می باشد، بنابراین خطر سرطان شهروندان کرمانی را تهدید می کند، همچنانکه بر اساس نظر کارشناسان اگر لوله های آزبست فرسوده و به نوعی مستهلک شوند، آزبست بیشتری وارد آب می‌شود.

عضو شورای شهر کرمان اضافه کرد: از طرف دیگر، آب اسیدی همیشه لوله ها را مستهلک و خوردگی ایجاد می کند. پس اگر اسید، این لوله ها را فرسوده کند، مقدار آزبست آزاد شده و ورود آن به آب شرب مردم کرمان بیشتر می شود.

جوانمرد با بیان آنکه، قصد راه اندازی هراس اجتماعی را ندارم و نمی گویم که آب کرمان سرطان زا است، ابراز کرد: طبق بیان مدیر عامل آبفای استان کرمان، ۳۰ درصد لوله های آب استان آزبست می باشد و در اینجا بحث فرسودگی، مستهلکی و اسیدی بودن آب کرمان مطرح است. آب کرمان از لحاظ کیفیت مشکل دارد و به سمت اسیدی شدن می رود، به طوریکه فروچاله های دشت رفسنجان حکایت از بیلان منفی و کاهش کیفیت آب را دارد.

وی با درخواست از دانشگاه علوم پزشکی و گروه بهداشت محیط مبنی بر اینکه بدون هر گونه ملاحظه ای آزمایش آزبست از آب شهر کرمان انجام داده و نتیجه را اعلام کنند به ایسنا گفت: استعلامی که از علوم پزشکی کرده ایم، بیان می کنند که وجود آزبست در آب شهر کرمان را تا کنون آزمایش نکرده اند.

نماینده مردم کرمان در شورای عالی استان ها در پایان با اشاره به آنکه آرسنیک موجود در آب کرمان هشت برابر بالاتر از استانداردها می باشد، خاطر نشان کرد: بین آزبست و سرطان رابطه وجود دارد، به نوعی که یک ضریب معناداری بین افزایش نرخ سرطان و لوله های آزبست وجود دارد. ضمن آنکه من به عنوان نماینده مردم باید مطالبه گری کنم تا وضعیت روشن شود.

آزبست از طریق گوارش و خوردن سرطان زا نمی باشد

دکتر “نوذر نخعی”، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در خصوص سرطان زا بودن آب آشامیدنی کرمان به ایسنا گفت: آزبست از طریق گوارش و خوردن سرطان زا نمی باشد، بلکه از طریق استنشاق، سرطان زا است و همیشه توصیه می کنیم به افرادی که در تماس با برخی از لوله های آزبست، سقف های آزبست یا پشم شیشه می باشند، ماسک استفاده نمایند.

وی ادامه داد: سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده که ما به کشورها توصیه نمی کنیم که به طور معمول آزبست آب را اندازه گیری کند در نتیجه مشخص می‌شود که آزبست در آب سرطان زا نمی باشد، در غیر اینصورت مطمئناً سازمان جهانی بهداشت مانند آرسنیک و برخی دیگر از فلزات سنگین تاکید بر اندازه گیری آزبست می کرد.

معاون بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی کرمان افزود: سازمان حفاظت محیط زیست و دانشگاه علوم پزشکی هر کدام جداگانه میزان آرسنیک موجود در آب شهر کرمان را به صورت مرتب اندازه گیری می کنند و تاکنون حتی یک گزارش مبنی بر اینکه آرسنیک شهر کرمان از حد مجاز بالاتر باشد، نداشته و مردم از این لحاظ آسوده خاطر باشند.

نخعی با بیان اینکه در کرمان میزان بروز سرطان بالاتر از میانگین کشوری نمی باشد و این ادعا کاملا رد می‌شود، تصریح کرد: در مورد آب شهرستان رفسنجان به دلیل آنکه در حوزه دانشگاه علوم پزشکی کرمان نمی باشد، نمی توان اظهار نظر کرد، اما می توان گفت آب برخی مناطق روستایی شهرستان سیرجان مشکل آرسنیک دارد.

این مقام مسئول در پاسخ به ادعای برخی از افراد مبنی بر اینکه، با نوشیدن آب شرب کرمان دچار التهاب معده می‌شوند، عنوان کرد: در گذشته مردم بر این باور بودند که آب اگر سنگین باشد، باعث سنگ کلیه می شود که اکنون کاملا این موضوع رد شده است و حتی تحقیقات نشان داده است آب سنگین باعث نرمی عروق می‌شود، بنابراین مردم بدانند که آب سنگین به هیچ عنوان در رگ ها و عروق رسوب نمی کند و حتی فواید خاص خود را دارد.

وی در پایان خاطر نشان کرد: شایعترین علت معده درد، سوء هاضمه می باشد که معمولا التهاب معده است یا به علت مشکلات عصبی می باشد و اینکه آیا آب نیز باعث بیماری التهاب می گردد نیز به تحقیق نیاز دارد.

آب منطقه ای از سلامت آب استان می‌گوید

“محمدرضا بختیاری” مدیر عامل آب منطقه ای استان کرمان در رابطه با کیفیت آب استان کرمان به ایسنا، گفت: با توجه به آنکه در هیچ کجای دنیا آرسنیک آب صفر نمی باشد، در نتیجه در آب کرمان نیز آرسنیک وجود دارد، منتهی با چنگ و دندان در حال کنترل آن می باشیم و نمی گذاریم مردم آرسنیک بیاشامند.

وی با اشاره به وجود آرسنیک در آب شهرستان بردسیر، عنوان کرد: آرسنیک در شهر بردسیر به مرحله خطر رسید به گونه ای که آشامیدن آب آنجا امکان ابتلا به سرطان را داشت؛ اما شرکت آبفا با کمک بخش خصوصی سیستم حذف آرسینک را اجرا کرد و وزارت نیرو هر مترمکعب آب را به قیمت سه هزار تومان خریداری و در اختیار مردم بردسیر می گذارد به طوریکه هم اکنون مردم بردسیر از آب کاملا سالم استفاده می‎کنند

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان کرمان اظهار کرد: دو فلز طلا و مس، آرسینک تولید می کنند و با توجه به اینکه، شمال استان کرمان روی پهنه مس قرار دارد، در نتیجه سفره های آب زیرزمینی آن تحت تاثیر تولید آرسنیک قرار گرفته اند، اما این اطمینان را به مردم استان می دهم که آب سالم در اختیار آنها قرار داده ایم.

وی با بیان اینکه اگر این مشکل حل نشود، در آینده قابل کنترل نمی باشد، تاکید کرد: آب کرمان، آب کاملا سالم و به صورت مداوم در حال کنترل می باشد و قطعا دولت با هر هزینه ای که باشد آب سالم در اختیار مردم قرار می دهد.

بختیاری ادامه داد: اگر هشدارهایی در خصوص وجود آرسنیک داده می شود، واقعیت این است که اگر برنامه ریزی برای تامین آب شرب شمال استان کرمان صورت نگیرد، در آینده دچار مشکل خواهد شد.

وی ادامه داد: به جرات می توان این طمینان را داد که در حال حاضر آبی که در اختیار مردم کرمان قرار می دهیم، آب سالمی می باشد. اما ادعا نمی کنم که آب با کیفیتی است ولی قطعا سالم و قابل کنترل می باشد.

این مقام مسئول ادامه داد: آرسنیک آب هم اکنون قابل کنترل می باشد و تنها در شهرستان بردسیر دچار مشکل بالا بودن آرسنیک هستیم که بلافاصله در راستای حل این مشکل نیز آب و فاضلاب استان اقدامات لازم را انجام نموده و با کمک شرکت خصوصی و با استفاده از روش B.O.T آرسینک شهر بردسیر را به صفر رسانده ایم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان کرمان با بیان اینکه آب شهرهای سیرجان، رفسنجان و به طور کل شمال استان کرمان، آرسنیک دارند اما در حدی نیست که ایجاد مشکل و بیماری برای مردم کنند، اذعان کرد: واقعیت این است که اگر تدبیری برای آب شرب مردم استان کرمان اندیشیده نشود، در ۱۰ تا ۱۲ سال آینده حتما دچار مشکل جدی خواهد شد.

وی با تاکید بر اینکه آرسنیک یک خطر بالقوه است که در آینده، آب کرمان را دچار مشکل خواهد کرد، گفت: هم اکنون آب شهر کرمان کاملا سالم است اما برخی شهرستانهای استان دچار مشکل آرسنیک در آب می باشند، اما در حدی نیست که سلامت آنها را به خطر بیندازد.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان کرمان با تاکید بر اینکه باید برای آینده آب استان کرمان تدبیری شود، خاطر نشان کرد: ما به عنوان شرکت آب منطقه ای، اعلام می کنیم که لوله ای به عنوان آزبست اجرا نکرده‌ایم و نوع لوله به کار رفته در انتقال آب به کرمان، از نوع GIP می باشد که آزبست نیست.

بختیاری در پایان با بیان اینکه تابستان امسال کرمان، با قطعی آب روبرو نخواهد بوده و هم اکنون در حال مدیریت آن می باشیم، اظهار کرد: هم اکنون برای تامین آب مورد نیاز استان در تابستان جاری، چاه هایی را خریداری و وارد مدار کرده ایم و سعی خود را می کنیم تا تابستان بدون مشکلی را در حوزه آب آشامیدنی بگذرانیم.

گزارش از « سارا سلطانی» خبرنگار ایسنا، منطقه کویر

انتهای پیام

ارسال دیدگاه